Wild kamperen in Matarrana

Wij hebben begin maart 2018 4 ha grond gekocht in de regio Matarrana, Aragon in Spanje. In Spanje wordt dit een finca (boerderij) genoemd. We hebben voornamelijk olijfbomen en amandelbomen. Ook hebben we een grote walnotenboom. De regio Matarrana is een grotendeels verlaten, bergachtige regio, nog niet door het massa toerisme ontdekte stukje Spanje. Op een uurtje rijden van de kust (Salou), is er eigenlijk voor ieder wat wils te vinden. Matarrana wordt ook wel het Toscane van Spanje genoemd, alleen heeft(gelukkig) het massatoerisme dit nog niet gevonden.

In september zijn we met onze Aart Kok River Lodge GD naar Spanje gereden en hebben 11 nachten op ons eigen stuk grond gekampeerd. We hebben nog geen enkele voorziening daar, dus het was met recht wild kamperen. Voor de koelkast hadden we een grote gasfles meegenomen. Voor de stroom voor de zekerheid een aggregaat, maar die heeft nauwelijks aangestaan. We hadden Solar lampjes en gaslampen mee en de mobieltjes konden in de auto worden opgeladen. Verder hadden we een Solar shower en een porta potti. Water haalden we met een aantal afsluitbare emmers in het nabijgelegen dorp bij een zoetwaterbron, wat rechtstreeks uit de bergen komt.

Je hoort hier letterlijk de stilte, alleen wat geruis in de hoge dennenbomen en wat vogels. Als er al een auto of tractor voorbijkomt op het landweggetje achter ons land, dan is dat een hele belevenis! We hadden het geluk dat het ook nog eens volle maan was tijdens ons verblijf, je hebt dan niet eens meer een lamp nodig zoveel licht krijg je dan! Omdat er ook geen licht- en luchtvervuiling is, kun je dan ook een ongelooflijke sterrenhemel zien.

September is de maand voor de amandeloogst. Wij hebben ongeveer 25 amandelbomen staan. Deze hebben we met de hand getikt met een bamboestok, en vervolgens ook met de hand gepeld. De amandelen moeten namelijk zonder buitenschil verkocht worden. Het was een hele “back to basic” belevenis, een werkje waarbij je niet hoeft na te denken en gewoon even in het hier en nu bezig te zijn.

In december komt dan weer de olijfbomenoogst. Die gaan we machinaal laten oogsten. We hebben simpelweg te veel bomen. Onze bomen zijn allemaal tussen de 500 en 700 jaar oud. Ongelooflijke knoepers, niet te vergelijken met de boompjes die we hier in Nederland in onze tuin hebben staan.

Er is hier ook een hele hoop te doen. Heel veel wandel- en fietspaden (vooral de Via Verde, een omgebouwde spoorlijn, is een aanrader). Een wandeling door El Parrisal, een steeds nauwer wordende kloof, waar de rivier de Mattarana doorheen stroomt is ook schitterend. Musea, vogels kijken, sterren kijken, er zijn een aantal dorpjes die tot de mooiste van Spanje behoren. Het natuurreservaat Els Ports, waar heel veel wandelpaden doorheen lopen met ook nog de mogelijkheid tot een huttentocht te lopen. Kortom teveel om op te noemen. Wij hoeven ons de komende jaren niet te vervelen!

Dan doen we toch al niet, want volgend jaar gaan we starten met de bouw van ons bedrijf/huis. We gaan een zo ecologisch verantwoord mogelijk huis neerzetten, gebouwd van stro en afgewerkt met leemstuc. We gaan dit grotendeels zelf bouwen. Daarnaast gaan we zoveel mogelijk onze eigen groentes verbouwen, kippen houden voor het vlees en de eitjes. Bijen houden voor de honing en de bestuiving van de bloemen en de fruitbomen, die we nog gaan planten.

Voor de gasten komen er 5 casita’s te staan, die allemaal maximale privacy hebben. Deze zullen geheel zelfvoorzienend zijn, dus eigen toilet en douche. Eigen keuken, en buitenterras.
We gaan ook een buitenkeuken bouwen, deze komt bij de receptie te staan met uitzicht over de bergen en de natuurlijke zwemvijver. Daar kun je dan een aantal avonden per week genieten van heerlijk diner met zelf verbouwde ingrediënten.

Denken we dan niet aan onze medekampeerders? Jazeker wel! Maar omdat we de privacy van al onze gasten willen waarborgen, gaan we niet een traditionele camping beginnen, met vaste plaatsen. Dit heeft dan wel tot gevolg dat je zonder reservering niet bij ons terecht kunt, juist vanwege die privacy. Als je komt, dan mag je zelf een plekje uitzoeken op 3 hectare grond, waarbij wij zullen aangeven welke plekjes dan niet kunnen in verband met de andere gasten. Zo kan iedereen blijven genieten. Voor de kampeergasten komt er een klein toiletgebouw met afwas gelegenheid bij de receptie te staan. Er komen verspreid over het terrein ook wat water- en stroompunten te staan.

Foto’s hier uploaden lukt niet zo goed, dus neem een kijkje op onze website voor een impressie

Casa entre los Olivos

http://entrelosolivos.com

  1. Wandeling Kloof Parrisal

  2. Bezoek aan gieren observatorium Mas de Bunyol

  3. Fietsen op de via verde

  4. Bezoek Ebro delta

  5. Wandelen door natuurreservaat Els Ports

  6. Bezoek middeleeuwse dorpjes

  7. Horta de San Joan: bezoek Picasso museum

Log in voor je bucketlist